Botanická záhrada UPJŠ láka návštevníkov na krásy orchideí

16.02.2013 Košice

Košice 16. februára (TASR) – Už od piatka (15.2.) si môžu návštevníci v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pozrieť prvú z desiatich výstav naplánovaných na tento rok. Výstava je nazvaná Orchidey – skvosty v ríši rastlín a ako už napovedá samotný názov, návštevníkov potešia pôvabné kvety tropických a subtropických druhov orchideí.

„Na našej už v poradí piatej výstave orchideí môžu návštevníci obdivovať asi tisíc kusov orchideí, najmä rôzne pôvabné hybridy dekoratívnych druhov rôznych rodov, napríklad lišajovec, dendróbium, črievičkovec, vanda, cymbídia a iné. Naaranžované budú v expozičnom tropickom skleníku a vo vitrínach vystavíme aj kvitnúce vzácne botanické druhy rodu Phalaenopsis, ktoré sú súčasťou našej zbierky. Tie majú v našich podmienkach práve v tomto období hlavné kvitnutie,“ uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký.

Ako dodal vedúci oddelenia tropickej a subtropickej vegetácie Peter Fridman, asi dve tretiny vystavovaných kvetov tvoria vlastné výpestky pracovníkov botanickej záhrady a zhruba tretina pochádza z burzy v Holandsku. „Prevažujú dekoratívne druhy orchideí, pričom návštevníci botanickej záhrady sa môžu pokochať napríklad veľkým počtom orchideí patriacich do čeľade vstavačovité, ktorá je najväčšia v rastlinnej ríši. Obsahuje asi 25.000 druhov a vyznačuje sa obrovskou variabilitou a pestrosťou kvetov,“ vysvetlil Fridman.

Výstava orchideí potrvá do 3. marca a pozrieť si ju možno v ktorýkoľvek deň počas pracovných dní aj sviatkov v expozičných skleníkoch Botanickej záhrady v Košiciach.

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach má najväčšiu plochu skleníkov spomedzi slovenských botanických záhrad a pýši sa tiež najvyšším skleníkom a niekoľkými najväčšími skleníkmi spomedzi botanických záhrad v SR. Má najväčšiu zbierku kaktusov v Slovenskej republike a najširšiu škálu tropických a subtropických rastlín, ktorých eviduje vyše 4000 druhov.
 

Vyberte región